tiistai 29. tammikuuta 2013

Puhdasta kahvia

Mies sanoi minulle yksi päivä, että miten tuo meidän kahvinkeitin on nykyään niin kamalan hidas keittämään kahvia, vai kuvitteleeko hän vain?
Ei tainnut kuvitella, keitin on liki neljä vuotta vanha, enkä ole kertaakaan tehnyt siihen kalkinpoistoa! Jynssäsinkin sitten Moccamasterimme oikein urakalla, Marttojen sivuilta löytyi varsin käypät ohjeet.

Toivottavasti saan innoitettua teidätkin (jotka ette tätä asiaankuuluvasti säännöllisesti tee ;) ) kahvikeittimen pesuun. Maistuu nimittäin tämän operatsuunin jälkeen kahvi niin paljon paremmalta!


1.  Irrotettavien osien pesu.
Poista keittimestä irrotettavat osat ja pese ne astianpesukoneessa tai käsin. Pyyhi myös kahvinkeitin ja lämpölevy päältäpäin.
(Tämän sentään olen aikaisemminkin tehnyt, noin 1-2 kertaa viikossa)

Vinkki: Jos keittimessäsi on valkoinen suppilosuodatin, saat kahvivärjäytymät pois ruokasoodalla. Ripottele ruokasoodaa kostutettuun suppiloon ja harjaa astianpesuharjalla. Muista huuhdella hyvin.

Juoksuputkea liotin etikkavedessä useita minuutteja ja pesin lopuksi tiskiharjalla ja astianpesuaineella.

Juoksuputki ennen ja jälkeen. Pieniä täpliä jäi, näistä kohtaa kromaus oli syöpynyt pois.

2. Vesisäiliön pesu.


Pese kahvinkeittimen vesisäiliö kuumalla vedellä ja tilkalla astianpesuainetta. Muista irrottaa töpseli seinästä.

 
Harjaa vesisäiliötä astianpesuharjalla, pieniin koloihin voi käyttää myös pulloharjaa. Huuhtele vesisäiliö pesun jälkeen hyvin ja keitä muutama pannullinen puhdasta vettä.

3. Kalkinpoiston valmistelu.


Kalkinpoistoon paras (ja halvin) puhdistusaine on etikka. Sitä myös yleensä löytyy jokaisen keittiöstä, toisin kuin hommaan varta vasten suunniteltuja kalkinpoistoaineita.

Tee kalkinpoistoon lious, johon annostelet etikkaa ja vettä saman verran.


Vesisäiliön ei tarvitse tulla täyteen etikkaliuoksesta, 2/3 osaa vesisäiliön tilavuudesta riittää poistamaan kalkkisaostumat.

4. Kalkinpoisto.

Kaadettuasi etikka-vesiliuoksen vesisäiliöön asettele suodatinosat paikalleen, ettei hapanta puhdistusvettä roisku ympäriinsä ja kytke virta päälle.


Kun noin puolet etikkavedestä on valunut kannuun, kytke virta pois ja anna liuoksen vaikuttaa n. 5-10 minuuttia. Tämän jälkeen kytke virta uudelleen päälle ja anna lopun liuoksen suodattua keittimen läpi.


Etikkaliuos vaahtoaa tullessaan ulos juoksuputkesta.


Meidän keittimessä etikkainen puhdistusvesi värjäytyi turkoosiksi.

4. Keittimen huolellinen huuhtelu.


Huuhtele irroitettavat osat huolellisesti, ettei niihin jää etikkajäämiä ja keitä 4-5 pannullista puhdasta vettä.

5. Nauttiminen. (Vapaaehtoinen työvaihe.)


Keitä puhtaalla kahvinkeittimelläsi itsellesi oikein hyvät sumpit


ja nauti kupposen kanssa vaikkapa tuore croissantti marmeladilla.

6 kommenttia:

 1. Oi voi. Tuo se on kans yks semmonen homma, jota ei tosiaankaan tule tehtyä kovin usein. Taitaa meilläkin tuo neljä vuotta jo hyvinkin kolkutella... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin piti jo syksyllä tämä tehdä, mutta sitten en muka ehtinyt. Kannattaa kaivella etikat kaapista, tämä on kiitollinen homma! :)

   Poista
 2. No just... Pitikin lukea.
  Nyt täytyy tehdä sama meidänkin keittimelle.
  Moccamaster on muuten paras keitin ikinä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, ei muuta kuin pesuhommiin sitten sielläkin vaan. :)
   Moccamaster on siitä hyvä, että sen osat ovat niin helposti irrotettavissa ja pestävissä. Ja uusia osia on helppo hankkia, jos vaikka joku sattuu hajoamaan.

   Poista
 3. Ensinnäkin onpa mukava lukea tätä sun blogia, joka viikko käyn lukemassa mitä vanhalle ystävälle kuuluu:) Niin ja kiitos tuosta täydellisestä kahvinkeittimen puhdistus ohjeesta. Kyllä tuli puhdasta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas mukava kuulla, että käyt viikoittain lukemassa kuulumisiamme, Minna! Mitäs toiselle vanhalle, hyvälle ystävälle kuuluu?
   Ja hyvä, että tämä postaus on inspiroinut ihmisiä. Eiks vaan tullutkin puhdasta! :)

   Poista