perjantai 9. maaliskuuta 2012

Erikoisen hyvä kuningatarpiirakka

Ulkomuoto ei aina kerro kaikkea. Moni kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä. Senhän tietää jo vanha sananlaskukin. Tässä piiraassa sanonta taitaa mennä nurinpäin: kakku ei kuorellaan koreile, mutta se maku - ah, nam!


Piirakka on helppo ja nopea valmistaa esimerkiksi yllätysvieraille. Meillä on aina marjoja pakkasessa. Kaikki viime kesänä kerätyt mustikat olen jo aikaa sitten käyttänyt, mutta kaupoissahan on pakastehyllyt niitä väärällään.

Ohje on Sikke Sumarin ja se on maailman yksinkertaisin ja helpoin. Edes piirakkavuokaa ei tarvitse voidella, koska pohjassa on niin paljon rasvaa.

Pohja:

175 g voita
1/2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa (itse laitan aina 2-3 rkl)

Sulata voi ja jäähdytä. Lisää voi kuiviin aineisiin, jotka on sekoitettu keskenään. Painele löysä taikina piirakkavuokaan.


Pinnalle:

4-5 dl mustikoita
2-3 rkl hillosokeria tai 3 rkl sokeria ja 1 rkl perunajauhoja

Lisää marjat taikinan päälle ja ripottele sokeri pinnalle. Paista 200 asteessa noin 30 min.

Olen kokeillut sekä hillosokeria että perunajauhosokeriseosta. Minun mielestäni hillosokeri on parempi (ja helpompi) vaihtoehto. 
Kun piirakan ottaa uunista, kannattaa sen antaa kunnolla jäähtyä. Jos piirasta leikkaa liian kuumana, niin marjat ja niiden mehut leviät pitkin vuuan pohjaa.


Tähän piirakkaan voi käyttää monenlaisia marjoja. Itse olen käyttänyt mustikoiden lisäksi vadelmia, jolloin saa kuningatarpiirakkaa. Koitin kerran karviaisiakin. Mutta älkää te kokeilko, tulee liian hapokasta! Vaikka laittaisi karviaisten kaveriksi kermaviiliseoksen.


Ohjeen piirakkaan löydät myös täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti