perjantai 21. syyskuuta 2012

Mansikkakohokas

Emännöin tulevana viikonloppuna rapujuhlia. Päätin jo kauan sitten, että teen juhliin jälkiruuaksi mansikkakohokasta, koska en ole moista "herkkua" ennen maistanut. Tänään siis harjoittelin lauantaita varten.


Idean mansikkakohokkaaseen sain katsellessani Arvostele mun illallinen Ruotsissa -ohjelmaa. Etsin kohokkaan reseptiä suoraan Halv åtta hos mig -ohjelman virallisilta sivuilta, mutta ei tärpännyt vaikka hain jordgubbit ja soufflet. Suomeksi googlettelemalla ei löytynyt yhtäkään sellaista ohjetta, johon olisi tullut edes hitunen sitruunaa ja sitä piti kohokkaaseen ehdottomasti saada raikastukseksi! Hakusanalla strawberry souffle löysin ohjeen, jota päätin kokeilla. Muokkasin ohjetta hieman suomalaiseen keittiöön sopivammaksi.

Ohjeella saat kuusi annosta

20 kpl mansikoita (mansikoiden määrä oli annettu hauskasti kappaleina eikä grammoina, joten turhilta mittailuilta vältytään)
6 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 tl raastettua sitruunankuorta
4 munanvalkuaista

voita kohokasvuokien voiteluun

Jos käytät tuoreita mansikoita, ne kannattaa puolittaa. Minä käytin pakastemansikoita, jotka sulatin mikrossa ja kaadoin sulamisnesteen pois. 

Soseuta mansikat, puolet sokerista (3 rkl) ja maissijauho sauvasekoittimella. Siirrä seos kattilaan. Kuumenna seosta liedellä koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Ota jäähtymään ja lisää raastettu sitruunankuori ja vaniljasokeri.

Erottele munat ja lisää loppu sokeri (3 rkl) valkuaisten joukkoon. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää hyvin jäähtynyt mansikkasose vaahtoon kolmessa osassa. Pursota vaahto voideltuihin kohokasvuokiin ja paista 200 asteessa noin 25 min. Tarjoile heti!

Vinkvink!
Älä avaa uunin luukkua paiston aikana, ettei kohokas lässähdä.
Jos et omista kohokasvuokia, voit käyttää vuokien asemesta esimerkiksi pieniä kahvikuppeja.


Kohokkaani nousivat uunissa varmaan puolimetrisiksi (ainakin melkein), mutta heti uunista tultuaan ne painuivat todella nopeasti kasaan. Kohokas on siis todellakin tarjoiltava heti.

Odotukseni olivat korkealla tämän jälkkärin suhteen, mutta totta puhuakseni petyin tämän ylistetyn hössön suhteen. (Anteeksi rapujuhlavieraat, tulette silti saamaan juhlissani mansikkakohokasta.) Kohokas oli sisältä pelkkää höttöä ja muutenkin ei-minkään-makuista. Nämä uunijälkkärit ei ole mun juttu, tykkään enemmän sellaisista hyydytetyistä kerma/rahka/tuorejuustojutuista, joita ei tarvitse laittaa uuniin.

2 kommenttia:

  1. Oliko hankala valmistaa? Olen kuullut että kohokkaat saattaa olla vähän hankalia toteuttaa? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut ollenkaan hankala valmistaa, kunhan erottelee munat huolellisesti ja vatkaa valkuaiset kuivassa kipossa kuivilla vatkaimilla. Kohokkaita kannattaa myös seurailla aktiivisesti, kun ne on uunissa. Lässähtää nimittäin jo siellä, jos pitää liian kauan. (Rapujuhlissamme kävi näin! :D)

      Poista